Μείωση 17% της χρήσης λιπασµάτων στην εξαετία

  26/09/2016

Κοντονής Γιώργος
Τον κώδωνα του κινδύνου της απολίπανσης και παραγωγικής υποβάθµισης των αγροτικών ζωνών της χώρας κρούει ο Σύνδεσµος Παραγωγών και Εµπόρων Λιπασµάτων, µε αφορµή τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη χρήση λιπασµάτων στη χώρα µας τον τελευταίο χρόνο
. Για την περίοδο Ιούλιος 2015 Ιούνιος 2016 τα στοιχεία δείχνουν µείωση της κατανάλωσης κατά 6% και στους 730.992 τόνους, ενώ στην 6ετία, δηλαδή από το 2010 η πτώση της κατανάλωσης φθάνει στο 17%, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Αποτέλεσµα µικρότερη παραγωγή, χαµηλότερη ποιότητα των παραγόµενων αγροτικών προϊόντων και υποβάθµιση των εδαφών

Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΠΕΛ σηµαντική µείωση που ξεπερνά το 10% σηµειώθηκε στην κατανάλωση σύνθετων λιπασµάτων (ΝΡ/ ΝΡΚ/ΡΚ), καθώς και στη χρήση αζωτούχων λιπασµάτων. Η µείωση αυτή παρατηρείται και στις µονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Για την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 2016 οι µονάδες Ν είναι 181.523 τόνοι, έναντι 199.425 τόνοι που ήταν την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2014 – Ιούλιος 2015, δηλαδή µειωµένες κατά 10%. Μειωµένες σηµαντικά είναι και οι µονάδες φωσφόρου και καλίου, 52.171 τόνοι και 45.870 τόνοι αντίστοιχα, δηλαδή 6,5 και 5,5% χαµηλότερες από τις αντίστοιχες µονάδες του Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΠΕΛ, τα µέλη του Συνδέσµου προβληµατίζονται έντονα για τη συνεχή τάση µείωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας στην κατανάλωση λιπασµάτων και για τις συνέπειες που επιφέρει αυτό στην ελληνική γεωργία. Ήδη έχει παρατηρηθεί ότι η µείωση δεν είναι συγκυριακή, και πλέον κάθε χρόνο και για κάθε καλλιεργητική περίοδο χρησιµοποιούνται όλο και λιγότερα λιπάσµατα. Συνολικά από την καλλιεργητική περίοδο 2010-2011 ως την καλλιεργητική περίοδο 2015-2016 η κατανάλωση λιπασµάτων έχει µειωθεί κατά 17%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αντίστοιχες καλλιεργητικές εκτάσεις σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παραµένουν σχεδόν σταθερές.





Ανεπαρκής λίπανση, µικρότερη και χαµηλής ποιότητας παραγωγή
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΠΕΛ, «Τα λιπάσµατα αποτελούν την Τροφή της Τροφής µας. Ήδη από το 19ο αιώνα ο Justus von Liebig διατυπώνοντας τους νόµους και της αρχές της θρέψης φυτών (1ος νόµος της αντικατάστασης) έβαλε τις βάσεις για τη χρήση των λιπασµάτων. Σύµφωνα µε το νόµο αυτό οι καλλιέργειες ανάλογα µε την απόδοση τους αποµακρύνουν θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Η µη αντικατάσταση αυτών των θρεπτικών στοιχείων επιφέρει ένα σύνολο αρνητικών συνεπειών.

Η ανεπαρκής λίπανση διαταράσσει το ισοζύγιο των θρεπτικών στοιχείων στα φυτά και στο έδαφος. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια όχι µόνο τη µείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως της ποιότητας των παραγόµενων προϊόντων, καθώς και την υποβάθµιση της γονιµότητας των εδαφών και την ερηµοποίησή τους. Τα λιπάσµατα δηλαδή έχουν έναν αναντικατάστατο ρόλο στην διατήρηση της ποιότητας των εδαφικών πόρων και στην παραγωγική διαδικασία. Παρέχουν, δηλαδή θρεπτικά στοιχεία στα φυτά, βοηθώντας την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την παραγωγή τροφής απαραίτητης για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.».


Η σωστή λίπανση δίνει τελικά υψηλότερα έσοδα στον παραγωγό

Τα λιπάσµατα έχουν να επιτελέσουν σήµερα ακόµη έναν σηµαντικό ρόλο, όπως την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, πλούσια σε θρεπτική αξία. Η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα φυτά που µπορεί να οφείλεται σε µεγάλο βαθµό και στη µη ορθή λίπανση έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί µεταβολικές διαταραχές στα φυτά. Αυτό έχει ως συνέπεια και την υποβάθµιση της ποιότητας των παραγόµενων προϊόντων, µε σηµαντικές ελλείψεις σε ανόργανα στοιχεία, βιταµίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά κτλ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραγωγή σιταριού υψηλής ποιότητας (πρωτεΐνη >13%, υαλώδη >90%), εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό εκτός από την ποικιλία, και από την ισορροπηµένη λίπανση. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Κουτσούγερα «Η προσθήκη απαραίτητων λιπαντικών µονάδων στις καλλιέργειες µπορεί όχι µόνο να οδηγήσει στην παραγωγή προϊόντος µε υψηλή διατροφική αξία, αλλά ταυτόχρονα και σε υψηλότερο κέρδος για τον παραγωγό».
 
πηγη:www.agronews.gr