Αυτή τη βδομάδα εξισωτική του 2014, 27 Οκτωβρίου τσεκ

19/09/2016

Δούσκα Ελένη
Μήνας µεγάλης οικονοµικής ανακούφισης για τους αγρότες προµηνύεται ο Οκτώβριος, καθώς τόσο από το υπουργείο όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαµηνύουν ότι θα κλείσουν όλες σχεδόν οι εκκρεµότητες από τα παλιά προγράµµατα και θα πληρωθεί και η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2016,
σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.
Άνοιξε το σύστημα για βιολογικά και νιτρικά, όσες ΔΑΟΚ είναι έτοιμες πληρώνονται.
Πάντως, το καλό «κλίµα» ξεκινά από την ερχόµενη εβδοµάδα, καθώς οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ µιλούν για πληρωµή υπολοίπων εξισωτικής του 2014 από τη ∆ευτέρα 19 του µήνα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ποσό. Βέβαια πρέπει να θεωρείται και η πληρωµή του τσεκ µέσα στο τρίτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, την εβδοµάδα 24 µε 28, (κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει η Agrenda απο αρχές Αυγούστου, µε δηλώσεις Καπρέλη), µετά και τη δηµοσίευση του εκτελεστικού κανονισµού µε την οποία δίνεται η δυνατότητα στα κράτη να προχωρήσουν στην πίστωση του 70% της ενιαίας ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου.

Αναφορικά µε τα υπόλοιπα από τα παλιά προγράµµατα, µπορεί να αποτελεί πρόθεση των αρµόδιων η διευθέτηση των εκκρεµοτήτων µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου -όπως οι ίδιοι δηλώνουν- ωστόσο τα γραφειοκρατικά εµπόδια και τα πρακτικά ζητήµατα δεν είναι σίγουρο ότι θα το επιτρέψουν αυτό. Για την ώρα πραγµατοποιούνται κάποιες πληρωµές για τις αυτόχθονες φυλές και τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012, ενώ σειρά παίρνουν και οι παραγωγοί της βιολογικής γεωργίας και των νιτρικών (για το έτος 2013), µε δεδοµένο ότι το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ανοίξει και δέχεται τις λίστες των δικαιούχων από τις κατά τόπους ∆ιευθύνσεις. Χωρίς να υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, από τον οργανισµό πληρωµών διευκρινίζουν ότι κάθε φορά που στέλνονται καταστάσεις στα κεντρικά και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, προωθείται και η παρτίδα της πληρωµής για τους παραγωγούς.



Από βδοµάδα η εξισωτική του 2014, ακολουθούν οι κοµµένοι λόγω Μητρώου

Πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων µε τα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014, µε το ποσό συνολικά να ανέρχεται στα 86 εκατ. ευρώ, από τη ∆ευτέρα λένε οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ποσό που θα πληρωθεί θα απέχει µακράν από τα χρωστούµενα στους κτηνοτρόφους. Σε καλό δρόµο µοιάζει να βρίσκεται και µια συµπληρωµατική πίστωση για την εξισωτική του 2015, αλλά και οι ενστάσεις του ίδιου έτους. Η όλη διαδικασία φαίνεται να «ξεκόλλησε» µετά την αποστολή το καινούργιου µητρώου από την κτηνιατρική βάση δεδοµένων του υπουργείου στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό σηµαίνει ότι σε αυτή τη βάση υπάρχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι που «κόπηκαν» λόγω λαθών στο µητρώο ή και λόγω εκπρόθεσµης υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε το πλάνο του οργανισµού πληρωµών, σειρά παίρνουν πρώτα οι κτηνοτρόφοι για την εξισωτική του 2014, µετά αυτοί που «έχασαν» την εξισωτική του 2015 λόγω µητρώου και όσοι έκαναν ένσταση, µε τις πληρωµές να ολοκληρώνονται µέχρι τον Νοέµβριο.


∆έσµευση Αποστόλου να κλείσουν οι παλιές εκκρεµότητες ως 15 Οκτωβρίου
«Υπήρχαν εκκρεµότητες στις πληρωµές των γεωργοπεριβαλλοντικών του προηγούµενου ΠΑΑ από το 2008. Ήδη έχουν πληρωθεί πολλά και δεσµευόµαστε ότι µέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν κλείσει όλες οι εκκρεµότητες των περασµένων ετών» δεσµεύτηκε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου από το βήµα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, µέχρι αυτή την ηµεροµηνία (15 Οκτωβρίου) προγραµµατίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν διευθετηθεί οι εκκρεµότητες για τα υπόλοιπα από την περσινή βασική ενίσχυση και το πρασίνισµα, καθώς και τις συνδεδεµένες, αλλά και ορισµένα προγράµµατα όπως η προώθηση οίνου, τα προγράµµατα για µελισσοκόµους και τα ΟΕΦ. 


Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης από 16 Οκτωβρίου «επιτρέπει» η Κοµισιόν, το τρίτο δεκαήµερο δείχνουν Αποστόλου, Κουρεµπές και Καπρέλης  

Το τρίτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου τοποθετούν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δηµοσίευµα της εφηµερίδας Agrenda στις 6 Αυγούστου. Μάλιστα, το δρόµο για την πληρωµή των αγροτών µέσα στον Οκτώβριο ανοίγει και η δηµοσίευση του σχετικού εκτελεστικού κανονισµού, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα κράτη µέλη να καταβάλουν στους αγρότες την προκαταβολή του τσεκ από τις 16 Οκτωβρίου µέχρι και τις 30 Νοεµβρίου. Σηµειωτέον ότι και η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου µιλώντας σε τηλεοπτικό σταθµό για το µείζον ζήτηµα των πληρωµών ενιαίας ενίσχυσης, τόνισε ότι «τέλη Οκτωβρίου θα γίνει η εκταµίευση του 70% της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) των αγροτών».

Το αυτό όσον αφορά την α’ δόση του τσεκ προκύπτει και από τις επαφές που είχαν µε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιο Καπρέλη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεµπέ, οι εκπρόσωποι των Οµάδων Παραγωγών Αµαλιάδας και Γαστούνης, συνοδευόµενοι από το βουλευτή Ηλείας κ. ∆ηµήτρη Μπαξεβανάκη και τον εκπρόσωπο της βουλευτού Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη. Σύµφωνα δε µε την ενηµέρωση Καπρέλη, η πληρωµή θα γίνει το τρίτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου. Βάσει των πληροφοριών της Agrenda, η δεύτερη δόση της «µητέρας των ενισχύσεων», δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης υπολογίζεται περί τις 10 ∆εκεµβρίου.

πηγη:www.agronews.gr