Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει αλλαγές στις εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών

23/9/2016

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει αλλαγές στις εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών Στη Βουλή κατατίθεται την Παρασκευή το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. Στη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για ορισμένες κατηγορίες
ασφαλισμένων και η άμεση «μεταφορά» τους στο συντελεστή 6,95%. Οι πρώτοι που θίγονται άμεσα από το μέτρο είναι οι αγρότες για τους οποίους, υπενθυμίζεται ότι ο νόμος σήμερα προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών υγείας ώστε να μεταβούν στο 6,95% από το 2019. Με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης οι αγρότες θα «μεταταχθούν» από 1/1/2017 άμεσα στον συντελεστή 6,95%.
Συγκεκριμένα τρεις ανατροπές στο Ασφαλιστικό φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα:
1. Αλλάζει ο μηχανισμός της έκπτωσης για όσους σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια καταβάλλοντας εφάπαξ όλο το ποσό. Η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο αναπροσαρμόζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Δηλαδή, αν κάποιος εξαγοράζει 7 πλασματικά έτη, θα έχει έκπτωση 14% αν πληρώσει εφάπαξ όλο το ποσό. Αντίστοιχα αν εξαγοράζει 3 έτη, θα έχει έκπτωση 6% κ.ο.κ. Σημειώνεται πως οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 7 χρόνια. Χαμένοι είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη για να βγουν στη σύνταξη και σχεδίαζαν να τα εξοφλήσουν εφάπαξ.
2. Με καθεστώς ΟΑΕΕ και όχι ΟΓΑ θα ασφαλίζονται από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Οι ιδιοκτήτες μικρών ξενώνων μέχρι 5 δωματίων που διατηρούσαν κατ' εξαίρεση το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ?όπως επίσης και όσοι είχαν 6-10 δωμάτια αλλά ήταν γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών? χάνουν από 1/1/2017 αυτό το προνόμιο και ακολουθούν την τύχη όλων των υπόλοιπων ελευθεροεπαγγελματιών, εκτός κι αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες (περί τους 2.000 ξενοδόχους και 1.500 ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων) θα καταβάλλουν σε εισφορές του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη το 26,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.
3. Οι νέοι επιστήμονες (με δραστηριότητα 0-5 ετών) και οι αγρότες δεν θα προλάβουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νόμος για τις εισφορές υγείας από 1/1/2017, καθώς αυτές καταργούνται. Ολοι θα πληρώνουν από το 2017 το 6,95% του εισοδήματός τους για υγεία. Καταργείται επίσης για τους νέους επιστήμονες η ειδική κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία για τις εισφορές υγείας που είχε οριστεί στο 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ).
Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί-βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις και για τα εξής θέματα:
  • Τη μεταφορά του δεύτερου πακέτου των ΔΕΚΟ στο νέο Yπερταμείο. Σε αυτές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ), Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΑΔΜΗΕ.
  • Την εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, που περιλαμβάνει την εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
  • Το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.
Nομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κάτι που θα επιτρέψει την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τέλος, από τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούν και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς.

πηγη:www.agrotypos.gr