Για αρχές Νοεμβρίου πηγαίνει η προκαταβολή του τσεκ, για Τετάρτη τα υπόλοιπα του 2015, απογοήτευση και ανησυχία στους κτηνοτρόφους

17-10-2016
  Για αρχές Νοεμβρίου πηγαίνει η προκαταβολή του τσεκ, για Τετάρτη τα υπόλοιπα του 2015, απογοήτευση και ανησυχία στους κτηνοτρόφους
Απ' ότι φαίνεται η πρότερη εμπειρία ορισμένες φορές συνιστά ορθότερο σύμβουλο των δηλώσεων, καθώς σύμφωνα με νέες πληροφορίες η καταβολή του τσεκ αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου και όχι πριν τις 28 Οκτωβρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα περάσουν το τριήμερο της εθνική εορτής χωρίς να γεμίσουν οι τσέπες τους, εκτός και αν συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αναμένουν υπόλοιπα της περσινής ενιαίας ενίσχυσης (βασικής και πρασινίσματος του 2015). Την ίδια στιγμή απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτροφων καθώς τα χρήματα που καταβλήθηκαν για υπόλοιπα της εξισωτικής 2014 ήταν για την πλειοψηφία των παραγωγών ελάχιστα ενώ οι πληρωμές σε βιολογογική κτηνοτροφία προχωρούν με πολύ βραδείς ρυθμούς ακόμα και σε περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ανακοινωθεί από τις ΔΑΟΚ εδώ και αρκετές ημέρες.
Αρχές Νοεμβρίου το τσεκ 2016, προς Τετάρτη οι εκκρεμότητες 2015
Κορυφώνεται η αγωνία για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που περιμένουν ρευστό για να δουν φως στο τούνελ, έχοντας στεγνώσει κυριολεκτικά από τις υποχρεώσεις που τρέχουν και δεν περιμένουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για αρχές Νοεμβρίου πηγαίνει η πολυπόθητη προκαταβολή του τσεκ, παρά την ανακοίνωση από τον Αντιπρόεδρο του  ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη για κατάθεση αυτής πριν την 28 Οκτωβρίου, κάτι που εξαρχής φάνταζε δύσκολο να υλοποιηθεί. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό που επεξεργάζονται από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ποσό που θα πιστωθεί σε περίπου 700.000 δικαιούχους παραγωγούς θα ανέλθει κοντά στα 826 εκατ. ευρώ, ενώ περί τις 20 ∆εκεµβρίου και µέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθούν οι πληρωµές µε το 30% της βασικής (354 εκατ. ευρώ), το πρασίνισµα (567 εκατ. ευρώ) και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ). Εντωμεταξύ στην...οθόνη τους βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί περιμένοντας με αγωνία να πληροφορηθούν για το πότε θα καταβληθούν τα υπόλοιπα σε βασική ενίσχυση , πρασίνισμα και συνδεδεμένες 2015, κάτι που σύμφωνα με πηγές του ΑγροΤύπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ΟΠΕΚΕΠΕ θέλοντος. Γίνεται αντιληπρό ότι μπαίνουμε σε δύο από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες που θα κρίνουν εάν θα χαμογελάσουν οι ταλαιπωρημένοι από τις απαντωτές απογοητεύσεις οι παραγωγοί (καθυστερήσεις σε πληρωμές, επιστροφή πετρελαίου, απώλεια εξισωτικής).
Δυσκολίες στα γεωργοπεριβαλλοντικά, αγωνία στους κτηνοτρόφους
Την ίδια στιγμή όπως έγραψε και την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑγροΤύπος σε...αναμμένα κάρβουνα κάθονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι περιμένοντας να πληρωθούν για υπόλοιπα του 2012 ενώ για το 2013 ακόμα «ούτε λόγος», με την πιθανότητα να εξοφληθούν όλες οι εκρρεμότητες έως το τέλος του έτους να φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολη. Στην Αιτωλοακαρνανία η ανάρτηση των δικαιούχων για εκκρεμότητες του 2012 αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι έχουν ανακοινωθεί, όπως στη Φθιώτιδα παρατηρείται μια επικίνδυνη στασιμότητα. Μέσα σε αυτό το καθεστώς πλήθος δικαιούχων γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων αναμένουν κι εκείνοι με έκδηλη την ανησυχία την πληροφόρηση για το πότε θα πληρωθούν.
Συμπληρωματική πληρωμή εντωμεταξύ για υπόλοιπα του 2015 αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου να πραγματοποιηθεί για υπόλοιπα του 2015 ενώ τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η προκαταβολή της εξισωτικής τους 2016.

πηγη:www.agrotypos.gr