Απορούν οι Γερμανοί βουλευτές γιατί η Ελλάδα χάνει αγροτικά προγράμματα

24/10/2016

Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης πρότειναν οι Γερμανοί βουλευτές για να θεραπευτεί η αδυναμία αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων.Γιαννακοπούλου Φανή
Αδυνατούν να κατανοήσουν οι Γερμανοί βουλευτές γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα αγροτικά κονδύλια της ΕΕ και γιατί δεν μπορούν να τρέξουν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην απορία της αντιπροσωπείας 4 Γερμανών βουλευτών από την επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Γερμανικής Βουλής προσπάθησαν να απαντήσουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ εστιάζοντας κυρίως στα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού κλάδου και στον κρατισμό που βαραίνει τους συνεταιρισμούς.
Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης πρότειναν οι Γερμανοί βουλευτές για να θεραπευτεί η αδυναμία αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων.

Πιο αναλυτικά, η αντιπροσωπεία 4 Γερμανών βουλευτών από την επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Γερμανικής Βουλής ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίσει σήμερα ο αγροτικός τομέας της Ελλάδας (φορολογία, ασφαλιστικό, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλό κόστος παραγωγής, αγκυλώσεις στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης) και παρουσίασε τη γερμανική οπτική για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι: «Αν είχαμε μια πιο συνεκτική πολιτική και απορροφούσαμε τα κονδύλια μέσα σε μια 5ετία ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να συνεισφέρει ως και 10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία».

Σπουδαίος ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία
Ο πρόεδρος της επιτροπής για την αγροτική οικονομία στη γερμανική βουλή, Γιόχαν Σάτοφ (Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών), ο οποίος είναι και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο μιας συνεταιριστικής τράπεζας στη χώρα του, υπογράμμισε την σπουδαιότητα των συνεταιρισμών στον αγροτικό τομέα κυρίως όσον αφορά στη βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αγορά και στην ενίσχυση της πολιτικής τους θέσης. Επίσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι στο πνεύμα της Γερμανίας το συνεταιρίζεσθαι όχι μόνο στη γεωργία αλλά και στις τράπεζες. «Οι συνεταιριστικές τράπεζες βοηθούν έπειτα τους αγρότες για την απόκτηση της αναγκαίας ρευστότητας ώστε να υλοποιούν τα σχέδιά τους», τόνισε ο Γιόχαν Σάτοφ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια νέα τάση που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Ο λόγος για την ανάπτυξη των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη στήριξη τους ακόμα και από τον αγροτικό τομέα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη αποκόμιση κερδών.

Τεχνική στήριξη Ελλάδας από Γερμανία
Επίσης, η Γερμανίδα βουλευτής, Κόρντουλα Κόβακ (Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών), σημείωσε ότι και στη Γερμανία αντιμετώπιζαν προβλήματα απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αλλά λύθηκαν καθώς το Πανεπιστήμιο της Βρέμης θέσπισε τμήμα όπου εκπαιδεύονται τα στελέχη για την κατάρτιση των φακέλων και θα μπορούσαν να μας φέρουν σε επαφή με τους καθηγητές εκεί και να μας παράσχουν την κατάλληλη τεχνική βοήθεια.

«Είναι ευπρόσδεκτη η τεχνική βοήθεια», είπε ο Τζ. Καραμίχας αλλά τόνισε ότι: «όλους τους καθηγητές της Γερμανίας να φέρουμε δεν θα τρέξουν τα προγράμματα στην Ελλάδα. Υπάρχει πελατειακή αντίληψη του κράτους. Βάζει το κράτος μπροστά το κάρο από το άλογο».

πηγη: www.agronews.gr