Έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση φόρου στα προϊόντα καπνού


01.12.2016 

Έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση φόρου στα προϊόντα καπνού
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), σχετικά με την νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού.
Οι βουλευτές, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα «Επιπτώσεις από τη νέα αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού», αναδεικνύουν το έλλειμμα των 100 εκατ. ευρώ, που θα προκληθεί στα δημόσια έσοδα. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένεται η αύξηση φόρων στα καπνικά από 20% σε 26% και του ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό από 156,7 ευρώ σε 170 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Δηλαδή, θα ακριβύνουν κατά 40-50 λεπτά τα πακέτα των 20 τσιγάρων και κατά 50 λεπτά οι συσκευασίες των 30 γραμμαρίων λεπτοκομμένου καπνού.

Παράλληλα, οι βουλευτές εξηγούν ότι με αυτή την μεγάλη αύξηση στα καπνικά προϊόντα, θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο, καθώς εκτιμάται πως από το 25% που είναι σήμερα, θα ανέλθει στο 30%. Ρωτούν, λοιπόν, τους αρμόδιους Υπουργούς, πώς θα αντιμετωπίσουν την πτώση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης των νόμιμων προϊόντων καπνού και πώς θα περιορίσουν τη λαθρεμπορία στα προϊόντα καπνού.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνεισφορά του κλάδου παραγωγής και διανομής προϊόντων καπνού στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική και η σταδιακή αύξηση των συντελεστών ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού δεν θα διαταράξει την ισορροπία της αγοράς, ρωτούν αν υπάρχει εναλλακτικό φορολογικό σενάριο σε βάθος τριετίας.

πηγη:www.paseges.gr