Μέχρι το τέλος Γενάρη 150 εκατ. ευρώ για επιστροφές αγροτικού πετρελαίου

 18/01/2017 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα, που μεταδίδει ζωντανά το Agronews.Μέσα στις επόμενες 15 μέρες, μέχρι το τέλος Γενάρη θα πιστωθούν τα 150 εκατ. ευρώ για την επιστροφή αγροτικού πετρελαίου στους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
ο οποίος καλωσόρισε το ενδιαφέρον των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, που ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου στη Βουλή, μετά από αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.
Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά ζητήματα, που μεταδίδει ζωντανά το Agronews.
O πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να φέρει στη Βουλή τη συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα, ωστόσο από την αρχή μίλησε για στρεβλώσεις και πελατειακές σχέσεις σε βάθος 10ετιών που οδήγησαν σε αποδόμηση των τομέα.
«Μιλάμε για μια πολιτική 10ετιών που καθυστέρησε την παραγωγική ανασυγκρότηση του τομέα, μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από σημαντικά εργαλεία, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σε άντρα πελατειακών σχέσεων και διαφοράς εξυπηρετώντας τα κυκλώματα μεσαζόντων σε βάρος του εισοδήματος των αγροτών. Το πελατειακό κράτος, δημιούργησε πελατειακά δίκτυα και οφέλη σε βάρος των αγροτών στερώντας τη δυνατότητα στη χώρα μας να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα που δεν μπορούσαν να πουληθούν χωρίς υπέρμετρη προστασία και επιδοτήσεις», είπε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι συντηρήσαν αυτό το πελατειακό κλίμα, ωθώντας τους αγρότες σε κινητοποιήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες σε αυτούς που διαχειρίζονταν το χθες.
«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβαινε μέχρι χθες σε αυτό τον τόπο. Είναι κόμματι δύσκολο να γίνει πιστευτή αυτή η ανησυχία για τους αγρότες.
Απαιτείται νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Βασικό εργαλείο το ΠΑΑ 2014-2020, με 4,7 δις ευρώ και μαζί με την εθνική και κοινοτική συμμετοχή θα κινητοποιήσεις πόρους της τάξης των 6 και πλέον δις ευρώ», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απαντώντας σε αιτιάσεις της κας Γεννηματά για καθυστερήσεις στην προκήρυξη των προγραμμάτων είπε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και έχουν προκηρυχθεί δράσεις ύψους 1,5 δις.
- Πρώτη στρατηγική επιδίωξη η αύξηση της απασχόλησής και η ηλικιακή ανανέωση με καταρτισμένους ανθρώπους που θα αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του τομέα.
-  Δεύτερη στρατηγική επιλογή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα προκύψει από την μεταποίηση, «θα πάψει το θλιβερό φαινόμενο οι αγρότες να πουλάνε χύμα», αλλά μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα
- Τρίτη στρατηγική επιλογή είναι η στροφή στην ποιοτική γεωργία, για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων υψηλής ασφάλειας.
Μεταξύ, άλλων είπε:
- Οι εκκρεμότητες φθάνουν τη 10ετία, καταβλήθηκαν πρόστιμα και καταλογισμοί
- Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε μέσα στο 2016 ήταν ύψους  3,7 δις ευρώ.
-  Δεσμευθήκαμε σε φορολογική ελάφρυνση των αγροτών, εξασφαλίσαμε αφορολόγητο ύψους 10.000 ευρώ μαζί με τις ενισχύσεις φθάνει στα 12.000 ευρώ «πιστεύετε ότι είναι λίγο, ασήμαντο», διερωτήθηκε. Αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών το 95% των αγροτών. Το 2017 δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο αλλά θα έχει και επιστροφή.
- Στο ασφαλιστικό, για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, το οφέλη από τη μείωση της φορολογίας υπερκαλυπτουν ή και υπερβαίνουν τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν πάνε στο βρόντο.
-  Θεσμοθετήσαμε την κατώτατη σύνταξη στα 385 ευρώ.

Αίτημα Γεννηματά για την προ ημερησίας συζήτηση Η κα Γεννηματά με επιστολή της είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση, επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε πρώτο το AgroNews.
Όπως τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξη της αγροτικής πολιτικής, καθώς «οι απαράδεκτες πολιτικές της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώριο οικονομικής βιωσιμότητας στους μικρούς και μεσαίους αγρότες».
Σε δηλώσεις του σχετικά με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι θα περιγραφεί η κατάσταση για τον αγροτικό τομέα, όπως έχει διαμορφωθεί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και θα ενημερωθούν τα κόμματα για τα ζητήματα των πόρων των και των ενισχύσεων αλλά θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση για τις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της ΝΔ για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες από τη μια, και από την άλλη θα εστιάσει στις διαφορές λόγου και πράξεων της κυβέρνησης πριν και μετά τις εκλογές. Ωστόσο, στην παρέμβασή του αναμένεται να αναφερθεί και στη σημερινή γενικότερη κατάσταση της χώρας και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για τα αγροτικά, μια «φιλελεύθερη πρόταση για την αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέα», όπως τη χαρακτηρίζουν από το επιτελείο του. Ενώ ταυτόχρονα θα αναφερθεί ακόμα στον ρόλο του πρωτογενούς τομέα για την έξοδο της χώρας την κρίση».

πηγη:www.agronews.gr