Αποστόλου: στο β εξάμηνο του 2017 θα μεταφερθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του 2016

19-01-2017

Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολου στη βουληΓια αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί, έκανε λόγο ο κ. Β. Αποστόλου κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής για τον αγροτικό τομέα.
Ο υπουργός κατά την ομιλία του επέμεινε, ότι τα πράγματα...δεν είναι και τόσο άσχημα για τους αγρότες, τουλάχιστον σε σχέση με άλλους συμπολίτες τους. Για να στηρίξει αυτή του τη θέση, παρέθεσε στοιχεία του Υπ. Οικ. και της eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες αγρότες παρουσίασαν αύξηση στο εισόδημά τους τόσο το 2015 όσο και το 2016. Στη συνέχεια ο ίδιος προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, υπερασπίζοντας τα πεπραγμένα του ιδίου και της κυβέρνησης. Μια είδηση που έβγαλε η χθεσινή ομιλία ήταν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μεταφερθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2016 στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Διαβάστε τι είπε για ασφαλιστικό, ενισχύσεις, πρόστιμα και ρευστότητα των αγροτών.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στους αγρότες «που αυτήν την ώρα βρίσκονται στην προσπάθεια να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις» προσθέτοντας: «Δικό τους θέμα είναι το πως οι ίδιοι θα οργανωθούν και θα διεκδικήσουν. Υπάρχει όμως δίπλα και μια κοινωνία η οποία βλέπει, ακούει και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει οι αγρότες όπως είχαν μέχρι τώρα, να έχουν και αυτή την ώρα τη συμπαράσταση της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας».
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του υπουργού έχουν ως εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, καλή η συζήτηση και βέβαια όλοι συμφωνούμε ότι οι αγρότες έχουν προβλήματα, όπως έχουν και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό τους στηρίζουν ιδιαίτερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση  με την ΚΑΠ, όσο και η κυβέρνησή μας  με τα ιδιαίτερα μέτρα που παίρνει  για τον αγροτικό χώρο .
Όμως στους δικούς μας αγρότες, πρέπει να πούμε και μια αλήθεια: ότι αυτή την περίοδο ειδικά, έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες τους. Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της eurostat  στο εισόδημα   δείχνουν   ανοδική τροχιά τόσο το  2015, όσο και το 2016.
Καταθέτω σχετικό πίνακα, που δείχνει ότι από τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. 13 έχουν αύξηση με τρίτη την Ελλάδα σε ύψος 12,1% και οι υπόλοιπες 15 έχουν μείωση. Βέβαια το ίδιο δείχνουν και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για το ακαθάριστο εισόδημα που οι ίδιοι έχουν δηλώσει, από 4,87 το 2014 σε 5,28 δισ. ευρώ το 2015.

Επειδή το κείμενο του αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση είναι γενικόλογο, σε μια προσπάθεια να υιοθετήσει ό,τι μπορεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών εν όψει των φετινών κινητοποιήσεων, εγώ οφείλω ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είμαι συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος, γιατί πάνω από όλα στόχος της Κυβέρνησης και δικός μας, ήταν και είναι η προστασία του Έλληνα αγρότη.
Ας δούμε τι κάναμε εμείς για αυτά που αναδεικνύονται ως βασικά προβλήματα του αγροτικού χώρου:
Φορολογικό
Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι χαρακτήρισα παραμονές του δημοψηφίσαματος τα μέτρα που ζητούσαν οι θεσμοί ως ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Ναι όντως αυτά αποτελούσαν ταφόπλακα, ξέχασε όμως να πει ότι ακολούθησε ένα δημοψήφισμα και το «όχι» του δημοψηφίσματος μας έδωσε αυτή τη δυναμική για να διαπραγματευτούμε. Αυτό το 26% που έλεγε για παράδειγμα φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα, να το φέρουμε σε αυτό που σήμερα όλοι συζητάμε και δεν είναι άλλο από την καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ, των 9.500 ευρώ για μια μέση οικογένεια που αν υπολογίσουμε βεβαίως και το κομμάτι των ενισχύσεων που δεν εμφανίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, φτάνουμε στα 12.000 ευρώ.

Τι βρήκαμε; Το νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013 που φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13% όχι μόνο το καθαρό εισόδημα των αγροτών αλλά και το σύνολο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων .
Μην επικαλείστε διαδικασίες ότι δεν εφαρμόστηκε απλά, ιδιαίτερα απευθύνομαι στους Βουλευτές της ΝΔ, 25 Βουλευτές το Μάρτιο του 2014 υπέγραψαν ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και εγκαλούσαν τον αρμόδιο Υπουργό γιατί δεν παίρνει πίσω τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Να τα ξεκαθαρίζουμε αυτά τα πράγματα μεταξύ μας.

Εγώ λοιπόν, θα καταθέσω σήμερα ένα σχετικό πίνακα που θα δείχνει τι είναι αυτό που από τη δική μας πλευρά εμείς θεσπίσαμε και τι επιπτώσεις θα έχει στο εισόδημα των αγροτών χρησιμοποιώντας βεβαίως τα στοιχεία που μπορώ να έχω στη διάθεσή μου και δεν είναι άλλα από αυτά που αφορούν το 2015 που εκκαθαρίστηκε το 2016. Συγκρίνοντάς με αυτά που θα αφορούν στο εισόδημα του 2016 και θα εκκαθαριστεί το 2017. Μόνο ένα θα σας πω νούμερο, ότι, θα επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου, ύψους 66.700.000 ευρώ που ήδη έχουν καταβάλλει.

Τι κάναμε; Τα είπε ο Πρωθυπουργός Καταθέτω σχετικό πίνακα για όσους αναζητούν περισσότερα στοιχεία . Η αγροτική δραστηριότητα είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο . Μην το ξεχνάμε αυτό , είναι μια κατάκτηση του αγροτικού χώρου, αλλά βεβαίως αυτό το οφείλει στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Ισχυρίζονται κάποιοι ότι το αφορολόγητο σε μερικούς μπορεί να υπερκαλύπτεται από τα τεκμήρια . Μα αυτά αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες. Πάραυτα εξετάζουμε τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%. Να έχουμε και υπόψη μας ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που επικαλείστε δεν είναι μέσα στο τεκμήριο, άρα λοιπόν τουλάχιστον από ότι δείχνουν τα στοιχεία ελαχιστότατες έως μηδενικές είναι οι περιπτώσεις που εφαρμόζεται το τεκμήριο διαβίωσης στους αγρότες.
Ασφαλιστικό
Έχω πει και το επαναλαμβάνω ήταν ιστορική η μέρα που θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη   για τον αγροτικό χώρο. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τη πληρωμή των εισφορών του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά τους  στο δεύτερο εξάμηνο του 2017,   που θα υπάρχει και η δυνατότητα της σύνδεσής τους με τις επιστροφές των προκαταβολών του φόρου.
Αγαπητοί Συνάδελφοι, στις περσινές κινητοποιήσεις είχε κυριαρχήσει η σύνδεση του φορολογικού με το ασφαλιστικό, μα αυτό κάναμε εμείς συνδέσαμε και τα δύο και αποδείχθηκε ότι η φορολογική ελάφρυνση των  αγροτών είναι για το 95%, μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τους επιβάρυνση.    
Αυτή τη διαπραγμάτευση κάναμε εμείς κι αυτά διασφαλίσαμε για τους αγρότες .

Διαχείριση Κοινοτικών Ενισχύσεων

Αγαπητοί Συνάδελφοι, η λογική της ενίσχυσης έχει κυριαρχήσει στον αγροτικό χώρο σε σημείο που να μην υπάρχει συνάντηση ακόμη και με τους εκφραστές των απόψεων εναντίον της Ε.Ε. που να μην καταλήγει στην επωδό : Πόσα θα πάρουμε ενισχύσεις και πότε θα τα πάρουμε.
Τι κάναμε εμείς ; Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008) 3,7 δις το 2016...ιστορικό ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ, δηλαδή από το 1981…Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα 3,7 δισ. προέρχονται από ένα ταμείο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι χώρες –μέλη της Ε.Ε. και  στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη , αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια.
Είμαστε από τις χώρες με την υψηλότερη ανά εκτάριο κοινοτική ενίσχυση, 500 ευρώ εμείς, 260 ο μέσος όρος των υπολοίπων. Να γνωρίζουν οι αγρότες και αναφέρομαι στους αγρότες της Θεσσαλίας ιδιαίτερα, ότι ούτε ένα κιλό βαμβάκι δεν θα είχαμε στην Ελλάδα αν ήμασταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και κάτι ακόμη: Δίνουμε μάχες για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επεφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο και που σύμφωνα με  γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.  για  την αποφυγή στο μέλλον δυσάρεστων καταστάσεων που θα μας στερήσουν την χορήγηση νέων ενισχύσεων ,πρέπει να επιστραφούν.
Ακούστε πως αντιμετώπισε βουλευτής του κόμματός που κατέθεσε το αίτημα για τη σημερινή συζήτηση, στην έκκλησή μου να δούμε από κοινού το ζήτημα, δηλαδή να λύσουμε το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε. Αρνήθηκε λέγοντας : Όχι, από το 1993 μέχρι σήμερα δεν πλήρωσε αυτές τις ανακτήσεις η ελληνική πολιτεία . Αν τις πληρώσουμε τώρα, η ευθύνη είναι καθαρά δική σας . Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τη διαχείριση που κάνατε και εξακολουθείτε να κάνετε για τα συγκεκριμένα ζητήματα, με μια τέτοια προσέγγιση.
Προώθηση Εξαγωγών – Διεθνείς Συμφωνίες
Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν  τα 150 εκατ. ευρώ. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών και το 2016 είναι εντυπωσιακή . Από τα συνολικά  18 δις των εξαγωγών τα 9 δις, δηλαδή το 50% αφορούν προϊόντα του αγροτικού χώρου .
Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και  Καναδά, ή «Feta style» ή «feta type», ενώ εμείς καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά  τους . Δηλαδή πλήρης απαγόρευση της χρήσης του όρου «φέτα».
Και επειδή υπάρχουν αμφισβητίες, καταθέτω τη σχετική Συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει στη διάθεσή σας.

πηγη:www.agrotypos.gr