Μειώνονται οι μελισσοκόμοι στην Ευρώπη, αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας τους

19-01-2017
Μειώνονται οι μελισσοκόμοι στην Ευρώπη, αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας τους
Μειώνονται οι μελισσοκόμοι πανευρωπαϊκά ενώ την ίδια στιγμή πολλοί από όσους φεύγουν δεν αντικαθίστανται από νέους. Αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από έκθεση της Ε.Ε. αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης της μελισσοκομίας για την περίοδο 2017-2019.
Σε περίπου 600.000 ανέρχονται οι μελισσοκόμοι στην Ε.Ε. σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση. Όπως αναφέρει η έκθεση, το 96% των ευρωπαίων μελισσοκόμων διαχειρίζονταν λιγότερες από 150 κυψέλες, όριο κάτω από το οποίο μια μελισσοκομική εκμετάλλευση θεωρείται «μη επαγγελματική».
Επιπλέον, μόλις το 4% των μελισσοκόμων της ΕΕ είχαν περισσότερες από 150 κυψέλες και μπορούσαν να  θεωρηθούν «επαγγελματίες» μελισσοκόμοι. Τέλος, η μεγάλη πλειονότητα των μελισσοκόμων της Ε.Ε. ανήκουν σε μελισσοκομικές ενώσεις.
Μείωση των Ευρωπαίων μελισσοκόμων, αυξάνεται ο μ.ό. ηλικίας τους
Όπως αναφέρει η έκθεση: «Ο αριθμός των μελισσοκόμων της Ε.Ε. βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρασχέθηκαν για τα προγράμματα της περιόδου 2017-2019, υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 600.000 μελισσοκόμοι (πριν από δύο χρόνια ξεπερνούσαν τους 630.000). Πολλοί μελισσοκόμοι που εγκαταλείπουν τον κλάδο λόγω ηλικίας δεν αντικαθίστανται από νεοεισερχόμενους.
Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Η Γερμανία είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη που κατόρθωσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του αριθμού των μελισσοκόμων. Η Γερμανική  Ένωση  Μελισσοκόμων έδωσε  προτεραιότητα  σε  μια στρατηγική  προσέλκυσης νέων μελών και παρείχε μαθήματα για αρχάριους, τα οποία οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των ενεργών μελισσοκόμων. Ορισμένες από αυτές τις δράσεις χρηματοδοτήθηκαν από το μέτρο «τεχνική  βοήθεια» των αντίστοιχων προγραμμάτων.
Το 2015, το 96% των ευρωπαίων μελισσοκόμων διαχειρίζονταν λιγότερες από 150 κυψέλες, όριο κάτω από το οποίο μια μελισσοκομική εκμετάλλευση θεωρείται «μη επαγγελματική»·μόλις το 4% των μελισσοκόμων της ΕΕ είχαν περισσότερες από 150 κυψέλες και μπορούσαν να  θεωρηθούν «επαγγελματίες»  μελισσοκόμοι. Ωστόσο, το κατώτατο αυτό όριο αμφισβητείται από ορισμένες μελισσοκομικές ενώσεις, οι οποίες θεωρούν καταλληλότερο
όριο τις 40 κυψέλες.
Η μεγάλη πλειονότητα των μελισσοκόμων  της  ΕΕ  (72%)  ανήκουν  σε  μελισσοκομικές ενώσεις».

πηγη:www.agrotypos.gr