Από Σεπτέμβρη ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα του 2016


19.04.2017

Από Σεπτέμβρη ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα του 2016
Με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς επιδιώκει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να επιταχύνει τη διαδικασία συμψηφισμού μεταξύ εισφορών με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και του 2016.
Η εκτίμηση όμως των επιτελικών στελεχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ότι πολύ δύσκολα θα καταστεί εφικτό να επιτευχθεί η διαδικασία του συμψηφισμού νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία όσοι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει μικρότερο εισόδημα το 2016, σε σχέση με το 2015, θα επιβαρυνθούν αναλογικά με μικρότερες εισφορές. Άρα, αφού θα έχουν ήδη καταβάλλει υψηλότερες εισφορές για τους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, θα συμψηφιστεί η συνολική οφειλή τους και έτσι, θα καταβάλλουν αισθητά μικρότερες εισφορές για τους εναπομείναντες τέσσερις μήνες.

Οι δύο διαγωνισμοί που προκήρυξε η ΗΔΙΚΑ λίγο πριν από το Πάσχα αφορούν τη δημιουργία των απαραίτητων λογισμικών για να υπολογίζονται με καλύτερη ακρίβεια οι εισφορές. Ειδικότερα, ο πρώτος διαγωνισμός σχετίζεται με το να γίνει ο απαραίτητος ανασχεδιασμός της βάσης δεδομένων των μη μισθωτών του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξει» το σχετικό πρόγραμμα για να ενσωματωθούν στις καταβαλλόμενες εισφορές και εκείνες που αφορούν την επικούρηση και το εφάπαξ. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και δεύτερος διαγωνισμός που σχετίζεται με την ακριβή εκκαθάριση των εισφορών προς τον ΕΦΚΑ και τον συμψηφισμό τους σε σχέση με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016. Για τον δεύτερο διαγωνισμό δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Για περισσότερα δείτε:

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει αποκλειστικά προσφερόμενης τιμής για την Ανάδειξη Αναδόχου που θα αναλάβει το σχεδιασμό και υλοποίηση διαδικασίας μεταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών Ασφαλισμένων για τις ανάγκες του ΕΦΚΑ, προσαρμογή σχήματος βάσης εσόδων μη μισθωτών , ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για ενσωμάτωση κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και σχεδιασμό/υλοποίηση διαδικασίας εκκαθάρισης εισφορών ΕΦΚΑ.
Διακήρυξη
ΤΕΥΔ σε WORD

Διακήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονοομική άποψη προσφορά βάσει αποκλειστικά προσφερόμενης τιμής για την ανάδειξη Αναδόχου που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας μεταξύ του Μητρώου του ΕΦΚΑ και των τοπικών εφαρμογών Μητρώου Ασφαλισμένων-Συνταξιούχων καθώς και ελέγχου και διορθώσεων δεδομένων. 
Διακήρυξη
ΤΕΥΔ σε WORD

πηγη:www.paseges.gr