Καταγγελίες για οριζόντιες περικοπές 5% στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών


21.04.2017

Καταγγελίες για οριζόντιες περικοπές 5% στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών
Μπουρλότο στις επιδοτήσεις χιλιάδων παραγωγών βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ με μία νέα απόφαση που πλήττει το σύνολο των δικαιούχων, αλλά πολύ περισσότερο τους χιλιάδες μικρούς παραγωγούς που φαίνεται να τους βγάζει έξω από το πρόγραμμα των ενισχύσεων.
Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr η απόφαση αυτή, που μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί προς τα έξω αλλά ετοιμάζεται η κυβέρνηση να την δημοσιοποιήσει όσο γίνεται πιο "αναίμακτα", προβλέπει οριζόντιες περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων σε ποσοστό 2 + 3%, δηλαδή συνολικά κατά 5%.

Τα χρήματα αυτά πρόκειται να διατεθούν το μεν πρώτο ποσοστό (2%) στην χρηματοδότηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και το δεύτερο (3%) στην στήριξη του εθνικού αποθέματος.

Τουλάχιστον αυτή την αιτιολογία χρησιμοποίησε στις 20 Απριλίου επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες αυτές ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ηρακλειώτης γεωπόνος, Γιώργος Αποστολάκης.

Την αποκάλυψη της υπόθεσης έκανε προς το neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης. Το θέμα "έσκασε" στην διάρκεια ενεργοποίησης δικαιωμάτων παραγωγών στα γραφεία της ΕΑΣΗ όπου προέκυψε ότι όσοι έπαιρναν οριακά την επιδότηση τους, έχοντας μόλις καλύψει το πλαφόν των 250 ευρώ, τώρα δεν είναι πια δικαιούχοι αφού τους αφαιρείται το 5% της επιδότησης τους.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ καταγγέλλει πληροφορίες, που ο ίδιος έχει, ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2015 και μετά κάτι που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι θα κληθούν οι παραγωγοί των 250 ευρώ επιδοτήσεων να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα αναλογούν στα παρακρατηθέντα ποσά. Αυτό θα συμβεί διότι με τις νέες περικοπές που πρόκειται να ισχύσουν θα προκύπτει ότι δεν ήταν δικαιούχοι από το 2015 μέχρι σήμερα.

Πηγή: http://www.neakriti.gr