Μείωση σε δαπάνες για τρακτέρ βλέπουν τα Σχέδια

19/04/2017

Με απόφαση για το «ρεαλιστικό κόστος» των επενδυτικών σχεδίων, θα µπαίνουν όρια για κάθε δαπάνη, σύµφωνα µε τιµοκαταλόγους και την παραγωγική δυνατότητα της εκµετάλλευσης.Κοντονής Γιώργος
Ρυθµίσεις στο ανώτατο όριο δαπανών που επιδοτούν τα Σχέδια Βελτίωσης για τρακτέρ και παρελκόµενα στα πλαίσια της προδημοσίευσης του Μέτρου, η οποία αναμένεται εντός Απριλίου εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που σχεδόν εµµονικά προβάλλει τη λογική, ότι εφόσον απορρόφησαν πολλά κονδύλια τα αγροτικά µηχανήµατα την περασµένη περίοδο, τώρα πρέπει τα χρήµατα να... σπρωχθούν αλλού,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Με απόφαση για το «ρεαλιστικό κόστος» των επενδυτικών σχεδίων, θα µπαίνουν όρια για κάθε δαπάνη, σύµφωνα µε τιµοκαταλόγους και την παραγωγική δυνατότητα της εκµετάλλευσης.

Το πρώτο σενάριο σχετικά µε τον τρόπο περιορισµού των δαπανών, έχει να κάνει είτε µε τη µείωση του πλαφόν των 180.000 ευρώ που ίσχυε για την αγορά µηχανηµάτων στην πρόσκληση του 2011. Είτε µε την πρόβλεψη για χαµηλότερα όρια κάλυψης ξεχωριστά για τρακτέρ και παρελκόµενα, που στον «Μπαλτατζή» ήταν 125.000 ευρώ για τα χωραφάδικα και 50.000 ευρώ για τα δενδροκοµικά.

Τα παραπάνω βέβαια θα ξεκαθαριστούν µε απόφαση σχετικά µε το «ρεαλιστικό κόστος» των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων, όπου θα µπαίνουν τα αντίστοιχα όρια για κάθε δαπάνη, σύµφωνα µε τιµοκαταλόγους και την παραγωγική δυνατότητα της κάθε εκµετάλλευσης. Μάλιστα, αναµένεται να ετοιµαστεί βάση δεδοµένων µε τα κοστολογικά στοιχεία του µηχανολογικού εξοπλισµού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, η οποία θα χρησιµοποιηθεί στον έλεγχο των αιτήσεων. Η βάση δεδοµένων θα είναι έτοιµη τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

Ρύθµιση που θα προβλέπει ότι οι δαπάνες για τρακτέρ και παρελκόµενα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριµένο ποσοστό επί του συνολικού κόστους της επένδυσης, αποτελεί το δεύτερο σενάριο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να περιοριστούν τα επενδυτικά κονδύλια που απορροφούνται από μηχανήματα, όπως έχει προβλεφθεί για την αγορά γης. Για παράδειγµα, αν το ποσοστό αυτό είναι 70%, τότε σε έναν φάκελο των 100.000 ευρώ, θα δικαιολογούνται δαπάνες µέχρι 70.000 ευρώ για αγορά µηχανηµάτων.



«∆εν είναι τα τρακτέρ η µοναδική αναπτυξιακή επένδυση»
Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, ότι ο γ.γ. Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, είχε δηλώσει στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής (5 Απριλίου) ότι: «Την περασμένη προγραμματική περίοδο το 71% των πόρων πήγε σε τρακτέρ και παρελκόμενα. Βεβαίως είναι απαραίτητα τα τρακτέρ και τα παρελκόμενα δεν συνιστούν όμως με σύγχρονους αναπτυξιακούς όρους τη μοναδική επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Θα δώσουμε λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Και θα προσανατολίσουμε το Μέτρο, έτσι ώστε πραγματικά να είναι ένα Μέτρο που θα μειώσει επί της ουσίας το κόστος παραγωγής». Ωστόσο, ο κ. Κασίµης δεν έδωσε λεπτοµέρειες για το που θα πάνε τελικά τα χρήματα των Σχεδίων, παρά µόνο ότι τα 37 εκατ. ευρώ έχουν δεσµευτεί για επενδύσεις σε ΑΠΕ (net metering κ.λπ.), δηλαδή τη Δράση 4.1.2.

Κριτήρια προτεραιότητας και επιλογής
Με δεδοµένη τη µεγάλη αναµονή της αγοράς για τον εκσυγχρονισµό του στόλου και την διάθεση του τραπεζικού συστήµατος να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, οι αιτήσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τον προβλεπόμενο προϋπολογισµό. Ως επιστέγασµα έρχονται και τα αυξηµένα ποσοστά ενίσχυσης για Νέους Αγρότες και Οργανώσεις Παραγωγών, που µπορούν να φτάσουν µέχρι 90% της συνολικής δαπάνης.
Εφόσον δεν φτάνουν τα χρήµατα (περίπου 400 εκατ. ) θα ενεργοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής και θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία. Σημειώνεται πως ούτως ή άλλως για την ένταξη τους οι δικαιούχοι, οφείλουν να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 πόντους βαθμολογίας. Ειδικότερα για τη ∆ράση 4.1.1 που αφορά αγροτικά µηχανήµατα, πολυετείς φυτείες και κτιριακές εγκαταστάσεις προτεραιότητα θα έχουν όσοι:
1) ∆ηλώσουν εκµεταλλεύσεις προβατοτροφίας, οπωροκηπευτικών, µε ζωοτροφές και φυτά ανθεκτικά στην κλιµατική αλλαγή (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, ελαιώνες κ.λπ.)
2) Έχουν οικονοµικό µέγεθος εκµετάλλευσης έως 25.000 ευρώ.
3) Έχουν εκµεταλλεύσεις µε παραγωγική δυναµικότητα έως 12.000 ευρώ που το ύψος των αιτούµενων επενδύσεων δεν ξεπερνά τα 48.000 ευρώ ή διατηρούν εκµεταλλεύσεις µε παραγωγική δυναµικότητα πάνω από 12.000 ευρώ που το σύνολο των αιτούµενων επενδύσεων δεν ξεπερνούν 4πλάσιο της παραγωγικής δυναµικότητας.
4) ∆ηλώνουν  ότι θα πετύχουν ποσοστό της αύξησης της παραγωγικότητας της ανθρώπινης εργασίας πάνω από το 10% έως το 60%.
5) Θα επενδύσουν σε καινοτόµες εφαρµογές και πρακτικές όπως για παράδειγµα είναι τα συστήµατα ακριβείας.
7) Κριτήρια που θα βάλουν οι Περιφέρειες.

πηγη:www.agronews.gr