Ζωοτροφές, κοσμετολογία και βιομάζα οι εφαρμογές για το λούπινο


06-04-2017
Είναι το λούπινο ο καρπός που θα αντικαταστήσει τη σόγια στις ζωοτροφές, και όχι μόνο, τα επόμενα χρόνια; Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIBBIO για την καλλιέργεια του Lupinus mutabilis, μίας ποικιλίας λούπινου
των Άνδεων, στα ευρωπαϊκά εδάφη απαντούν ναι. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που οργάνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Τετάρτη 5 Απριλίου, με τίτλο: «Η καλλιέργεια του λούπινου και οι πολλαπλές του χρήσεις».

 Το λούπινο μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους αγρότες και να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από την εισαγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που σήμερα εισάγονται σε ποσοστό 80%, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του προγράμματος LIBBIO, καθηγητής Rob van Haren του Hanze University.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Ιωάννης  Χατζηγεωργίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε στην ομιλία του ότι τα λούπινα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη χοιροτροφία, την πτηνοτροφία αλλά και την εκτροφή αγελάδων, καλύπτοντας μάλιστα σε αυτή την τελευταία κατηγορία το 100% των διατροφικών αναγκών των ζώων. Μεγάλες είναι επίσης οι δυνατότητες που ανοίγονται για το λούπινο και στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ιχθυάλευρα, μία εισροή που όσο αναπτύσσεται η ιχθυοκαλλιέργεια σπανίζει, ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνει η τιμή της.

Lupinus mutabilis

Επιγραμματικά, να αναφέρουμε ότι το Lupinus mutabilis, μία ποικιλία λούπινου από την περιοχή των Άνδεων που μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε «φτωχά» εδάφη διαθέτοντας τα χαρακτηριστικά μίας βιώσιμης γεωργίας. Το λούπινο έχει την ιδιότητα να διορθώνει τα επίπεδα του αζώτου στο έδαφος και να βελτιώνει την απόδοση του φωσφόρου χωρίς να ζητά ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

Πολλαπλές εφαρμογές του λούπινου

Πέρα από τις ζωοτροφές τα λούπινα μπορούν να αποτελέσουν τροφή για τους ανθρώπους, με δεδομένο μάλιστα ότι η βιομηχανία τροφίμων ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει τη σόγια, η καλλιέργεια της οποίας συνεπάγεται μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

Οι ερευνητές του προγράμματος LIBBIO εξετάζουν τη δυνατότητα εφαρμογών στην κοσμετολογία, τα οποία παρουσίασαν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Τέλος, στο πλαίσιο του LIBBIO γίνονται πειράματα για την αξιοποίηση των υπόλοιπων μερών του φυτού στην παραγωγή βιομάζας και βιοαερίου.

Πηγή:www.agronews.gr