Και επίσημα μέχρι τις 15 Ιουνίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

  12/05/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Στην υπογραφή Απόφασης με την οποία παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης έως τις 15 Ιουνίου 2017 προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σημειωτέον ότι η ελληνική απόφαση έρχεται να «εκμεταλλευτεί» τη δυνατότητα που έδωσε με ανακοίνωσή του την Πέμπτη 4 Μαΐου ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν σε όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να παρατείνουν την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων σε αγρότες στα πλαίσια της ΚΑΠ από τις 15 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες παρατάσεις είχαν δοθεί από την Κομισιόν και το 2015 και το 2016.
Πιο αναλυτικά, με βάση ανακοίνωση της Κομισιόν η απόφαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ μετά από αλλαγές που έκαναν στα διοικητικά τους συστήματα που χειρίζονται τη διαδικασία των αιτήσεων, γεγονός που επηρέασε τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλλουν στην ώρα τους τα αιτήματά τους.

Η παράταση αφορά τόσο τις αιτήσεις για άμεσες ενισχύσεις αλλά και για αιτήματα χρηματοδότησης στα πλαίσια των εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Και τα δύο χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, τόνισε ότι ενώ η παράταση δόθηκε ώστε να επιτραπεί η έγκαιρη διεκπεραίωση των αιτήσεων, τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να επιλέξουν την αναβολή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρέπει να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες για χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

πηγη: www.agronews.gr