Στην πρέσα η μηδική από το πλεόνασμα παραγωγής

24/05/2017 

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε χαµηλές πτήσεις οδήγησε την τιµή παραγωγού το γεγονός ότι φέτος γέµισε ο κάµπος µε τριφύλλια µε πάτηµα την ένταξη στο πρόγραµµα της Βιολογικής Γεωργίας.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν το οποίο αναλόγως την ποιότητα και τη δυνατότητα του παραγωγού µπορεί να πουληθεί σε διάφορα επίπεδα τιµών αναλόγως βέβαια τη ζήτηση και τη χρονικη στιγµή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Επιβεβαιώνεται η υπερπροσφορά από τις χαμηλές τιμές παραγωγού που επικρατούν στην αγορά Μειωμένες έως και 30% οι αποδόσεις που καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της ξηρασίας
Με βάση πληροφορίες Agrenda, το πρώτο χέρι στο αποκαλούµενο χορτοτρίφυλλο πληρώθηκε µε µόλις 9 λεπτά το κιλό, ενώ το καθαρό προϊόν κατά µέσο όρο φτάνει στα 12 λεπτά το κιλό, έναντι των 14 λεπτών το κιλό που είχε πέρσι το ίδιο διάστηµα.

Η βασική αιτία πίσω από αυτές τις χαµηλές τιµές βρίσκεται στην αυξηµένη προσφορά του προϊόντος, καθώς µπήκαν περισσότερα στρέµµατα µε δέλεαρ το πρόγραµµα βιολογικής και τη συνδεδεµένη ενίσχυση, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda από τον Απρίλιο. Επιπλέον, η ζήτηση για την ώρα παραµένει αδύναµη µιας και οι βροχερές συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, δηλαδή σε Κρήτη και Κυκλάδες, ευνόησαν τη βόσκηση των ζώων στους βοσκοτόπους.

«Τη ζηµιά την έκαναν τα βιολογικά. Μπήκε πάρα πολύς κόσµος. Σπάρθηκαν τέλος Μαρτίου πολλά και τώρα θα βγουν στην αγορά περί τα τέλη Μαΐου», παρατηρεί ο παραγωγός µηδικής Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά. «Το δεύτερο χέρι εκτιµώ ότι θα ξεκινήσει µετά τις 21 Μαΐου. Ποτίζουµε και κόβουµε», λέει ο Γ. Βάγκος και τονίζει ότι είναι: «ασύµφορο να καλλιεργεί κάποιος µηδική σε χωράφια που ποτίζονται µε πετρέλαιο».



Στα 13 λεπτά το κιλό το ταγί

Πιο αναλυτικά, η σανοβρώµη ή ταγί όπως την λένε στην Κρήτη, πληρώνεται µε 13 λεπτά το κιλό, καθώς υπήρξε µια αύξηση 17% στα µεταφορικά στα καράβια, όπως µας πληροφορεί ο παραγωγός Γ. Βάγκος. Ειδικότερα, οι τιµές που επικρατούν στην αγορά φέτος έχουν ως εξής: χορτοτρίφυλλο στα 9 λεπτά το κιλό, καθαρό τριφύλλι στα 12 λεπτά το κιλό και το τσαΐρι (το βγάζει το τριφύλλι στον 5ο χρόνο της καλλιέργειας) πληρώνεται στα 14 λεπτά το κιλό.
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι οι αποδόσεις λόγω ανοµβρίας ήταν χαµηλά στις Σέρρες. «Φέτος, ελλείψει βροχών δεν αναπτύχθηκε όσο έπρεπε η µηδική. Είχαµε 10 µπάλες το στρέµµα, όταν κανονικά λαµβάνουµε 14-15 µπάλες το στρέµµα», τονίζει ο παραγωγός από την περιοχή Π. Γκιοργκίνης και προσθέτει ότι εν γένει η τιµή αγγίζει τα 12 λεπτά το κιλό.

Νέο ντηλ για ΘΕΣγη
Σταθερές τιµές στα µέλη του
Την ώρα που η αγορά βρίσκεται χαµηλά από άποψη τιµών σε σύγκριση µε την περασµένη χρονιά, ο συνεταιρισµός ΘΕΣγη, που εφαρµόζει στη µηδική συµβολαιακή γεωργία, διατηρεί τα τελευταία χρόνια σταθερές τιµές για τους παραγωγούς-µέλη του. Συγκεκριµένα, όπως µας ενηµερώνει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, µέλος του συνεταιρισµού, παραγωγός τριφυλλιού ο ίδιος και αντιπρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΘΕΣγη οι τιµές που δίνουν είναι στα 15-16 λεπτά το κιλό από το χωράφι του παραγωγού. «Κάποιοι µπήκαν για ρευστότητα στο τριφύλλι µε αποτέλεσµα να συµπιεστούν φέτος οι τιµές». Επιπλέον, ο ίδιος σηµειώνει ότι ο ΘΕΣγη για τη µηδική έχει συµβόλαια µε ΘΕΣγάλα, ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ και από φέτος έκλεισαν συµφωνία για παράδοση µηδικής και στην Ένωση Καλαβρύτων.

πηγη:www.agronews.gr