Τα μασάει και η προδημοσίευση στα καινούρια Σχέδια

15/05/2017

Κοντονής Γιώργος
Κίνητρα για επενδύσεις από 10.000 έως 200.000 ευρώ και από και εκεί πάνω, δηλαδή µέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, έξτρα όρια και περιορισµούς προβλέπουν τα Σχέδια Βελτίωσης, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου, η οποία αφήνει αρκετά ανοιχτά ζητήµατα σχετικά µε την προετοιµασία των φακέλων.


Το Μέτρο 4.1 όπως λέγεται, χωρίζεται σε δύο επί µέρους δράσεις:

∆ράση 4.1.1
που αφορά αγορά και εγκατάσταση για τρακτέρ, παρελκόµενα, θερµοκήπια, στάβλους, αποθήκες, µελισσοκοµικές εγκαταστάσεις, πολυετείς καλλιέργειες κ.λπ. Η αγορά γης τελικά δεν θα είναι επιλέξιµη, όπως προβλεπόταν στο αρχικό τεχνικό δελτίο.

∆ράση 4.1.3 που αφορά στήριξη για επενδύσεις αξιοποίησης ανανεώσιµων µορφών ενέργειας (ήλιος, αέρας, γεωθερµία κ.λπ.) µε την αγορά σχετικού εξοπλισµού και την εγκατάσταση εξοπλισµού διαχείρισης αποβλήτων.

Η ∆ράση 4.1.1 ενισχύει επενδύσεις που µπορούν να φτάνουν τα 500.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα (επαγγελµατίες και νέους αγρότες) και τα 2 εκατ. ευρώ, µόνο αν είναι έργο οργάνωσης παραγωγών. Σηµειώνεται ότι για τους νέους αγρότες και τους διαµένοντες σε ορεινές περιοχές, πέρασε η γραµµή των διαχειριστικών, και η έξτρα ενίσχυση διαµορφώθηκε στο συν 10% αντί για το 20% που ήθελε η ηγεσία του υπουργείου.



Ακόµα αρκετά ανοιχτά µέτωπα

Αυτό που µένει να αποσαφηνιστεί, πρώτο και κύριο, είναι τα κριτήρια µοριοδότησης που έχουν τεράστια σηµασία για την προετοιµασία των φακέλων. Επιπλέον δεν έχουν γίνει οι σχετικές µελέτες για να µπορούν να δουν οι δικαιούχοι µέχρι ποιό ύψος ποσού θα δικαιολογεί το Μέτρο για τρακτέρ και µηχανήµατα ώστε να σχεδιάσουν τις αγορές τους. Τέλος, µένει να κλειδώσει η ηµεροµηνία της πρόσκλησης, η οποία τοποθετείται από τις αρχές για τα τέλη Ιουνίου.


Βρείτε εδώ Προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης.pdf