Στις ΔΟΥ θα κριθούν τα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών


14.07.2017 

Στις ΔΟΥ θα κριθούν τα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών
Στις αρμόδιες ΔΟΥ της έδρας τους θα πρέπει να απευθυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στα προσυμπληρωμένα στοιχεία του εντύπου Ε1 της φορολογικής τους δήλωσης.
Σημειώνεται πως σε μεγάλο πλήθος περιπτώσεων κατ επάγγελμα αγροτών ο κωδικός 037-038 του εντύπου Ε1 δεν έχει προσυμπληρωθεί, αλλά ούτε και οι ίδιοι μπορούν να παρέμβουν να τον συμπληρώσουν, προκειμένου να  υπολογιστεί το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κατά την εκκαθάριση της δήλωσης.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε αποστείλει τα στοιχεία για τους κατ' επάγγελμα αγρότες στο ΤΑΧΙS.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη» γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θεωρείται τελικά κατ' επάγγελμα αγρότης (για να δικαιούται έκπτωση φόρου και έμμεσο αφορολόγητο) ή όχι. Ο συγκεκριμένος κωδικός (037-038) είναι προσυμπληρωμένος από το Taxis με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όμως διαπιστώθηκε πως ήταν γεμάτο λάθη.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί αγρότες υποβάλλουν μεν ηλεκτρονικά την δήλωση, αλλά αυτή δεν εκκαθαρίζεται. Παραμένει εκκρεμής και για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην εφορία όπου ανήκει, όλα τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία συμπλήρωσε την δήλωση, μεταξύ των οποίων και εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται πως έχει την ιδιότητα του «κατ΄ επάγγελμα» αγρότη, ώστε να γίνει επιτόπου η διόρθωση του λάθους.

πηγη:www.paseges.gr