Εισαγωγικός δασμός σε καλαμπόκι, σόργο, σίκαλη από ΕΕ

16/08/2017

Γιαννακοπούλου Φανή
Στα 5,16 ευρώ ανά τόνο ανέρχεται το ύψους του δασμού που επέβαλλε η Κομισιόν από τις 8 Αυγούστου ενεργοποιώντας τον αυτόματο μηχανισμό εισαγωγικών δασμών. Αιτία ήταν η αυξημένη διάθεση και οι χαμηλές τιμές στο καλαμπόκι όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η θέση των Ευρωπαίων παραγωγών με βάση τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, όπου υπάρχει αυξημένη προσφορά και χαμηλές τιμές.
Η απόφαση αυτή της Κομισιόν βασίζεται στον κανονισμό Regulation (EU) No 642/2010 σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς στον τομέα των δημητριακών, σύμφωνα με τον οποίο ο εισαγωγικός δασμός για καλαμπόκι, σόργο και σίκαλη θα υπολογίζεται σύμφωνα με τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς της ΕΕ και της τιμής καλαμποκιού των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά καλαμποκιού, όπου αναμένεται παγκόσμια συγκομιδή ρεκόρ το 2016/2017, θα έχει ως αποτέλεσμα την άφθονη προσφορά και κατ’ επέκταση τις χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (
IGC), η διεθνής παραγωγή καλαμποκιού το 2016/2017 θα φτάσει τους 1,072 δισ. τόνους, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και στο τέλος της περιόδου εμπορίας 2016/2017 τα παγκόσμια αποθεμάτων του προϊόντος θα ανέλθουν στους 232 εκατ. τόνους, που είναι επίσης το επίπεδο ρεκόρ. Συνολικά τα αποθέματα στους μεγάλους εξαγωγείς (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουκρανία και ΗΠΑ) προβλέπεται να ανέλθουν σε 78 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ.

Οι εισαγωγικοί δασμοί ξεκίνησαν από τις 8 Αυγούστου 2017 και θα εφαρμοστούν μέχρι να τεθούν σε ισχύ νέοι εισαγωγικοί δασμοί. Οι ατομικές δασμολογικές ποσοστώσεις δεν επηρεάζονται από το μέτρο αυτό.


Δασμοί εισαγωγών

Η ΕΕ έχει επιβάλει δασμούς για όλα τα σιτηρά που καθορίζονται στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΕΣΔΕ/
GATT). Ωστόσο, για ορισμένα δημητριακά, οι εφαρμοζόμενοι συντελεστές είναι διαφορετικοί από αυτό που έχει δεσμευτεί. Το σύστημα προέρχεται από τη συμφωνία Blair House μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και περιλαμβάνει τον καθορισμό τιμολογίων με βάση τις μεμονωμένες παγκόσμιες τιμές αναφοράς για συγκεκριμένους τύπους σιτηρών.

Ο μηχανισμός ενεργοποιείται αυτόματα. Ο δασμός καθορίζεται βάσει της διαφοράς μεταξύ της πραγματικής τιμής παρέμβασης της ΕΕ για τα σιτηρά πολλαπλασιαζόμενης επί 1,55 και μιας αντιπροσωπευτικής τιμής εισαγωγής (δηλ. κόστους, ασφάλισης και μεταφοράς) για τα σιτηρά αυτά στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Ο δασμός εισαγωγής για το καλαμπόκι, τη σίκαλη και το σόργο που προέκυψε από τον υπολογισμό αυτό έγινε θετικός από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2014 και ανήλθε σε 5,32 ευρώ ανά τόνο.  Από τις 8 Νοεμβρίου 2014, ο δασμός καθορίστηκε σε  0 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιουλίου 2011 (περίοδος εμπορίας 2011/2012), αποφασίστηκε ότι η αντιπροσωπευτική τιμή για το σόργο και τη σίκαλη θα είναι ίση με την αντιπροσωπευτική τιμή εισαγωγής για το καλαμπόκι. Ως εκ τούτου, από την ημερομηνία αυτή, ο εισαγωγικός δασμός για το σόργο και τη σίκαλη ήταν ίσος με τον εισαγωγικό δασμό για το καλαμπόκι και ορίζεται επίσης σε 5,16 ευρώ ανά τόνο από τις 8 Αυγούστου 2017. 


πηγη:www.agronews.gr