Με διαφορετική ενίσχυση τα μαζικά προϊόντα και superfoods μετά το 2020

  11/08/2017 

Κοντονής Γιώργος
Ανοίγει ο δρόµος για τη δηµιουργία ζωνών καλλιέργειας που θα οριοθετούν την ανάπτυξη συγκεκριµένων δράσεων µε κίνητρα και αντικίνητρα, σε πρώτο χρόνο από τα διαρθρωτικά προγράµµατα (ΠΑΑ), ακόµα και αυτής της περιόδου, και µε πολιτικές άµεσων ενισχύσεων µετά το 2020.
Μια καταγραφή µε τη µορφή «ακτινογραφίας», που θα δίνει την πραγµατική εικόνα των συντελεστών και των τεχνοοικονοµικών στοιχείων κάθε καλλιέργειας, βρίσκεται ήδη στα σκαριά µετά από απόφαση του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη και θα διαιρέσει το µείγµα στρατηγικής στη γεωργία βάσει δύο µοντέλων παραγωγής:
Το µαζικό-οµογενοποιηµένο που ενδέχεται να περιλαµβάνει προϊόντα commodities (π.χ βαµβάκι, σκληρό σιτάρι κ.λπ) και βιοµηχανικές καλλιέργειες.

Το διαφοροποιηµένο-ποιοτικό µέσα στο οποίο αναµένεται να ενσωµατωθούν κυρίως οπωροκηπευτικά και ειδικές καλλιέργειες όπως τα super foods.

Έτσι για παράδειγµα, µια περιοχή που φηµίζεται για τα όσπρια, θα χαρακτηρίζεται ζώνη για αντίστοιχη καλλιέργεια, µια άλλη που φηµίζεται για τα αµύγδαλα το ίδιο. Κάπως έτσι, αφενός θα υπάρχει ένας προσανατολισµός των επαγγελµατιών του χώρου αφετέρου θα δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις οικοδόµησης ενός ευρέου πλέγµατος εγχώριων κλαδικών διασυνδέσεων µε τη βιοµηχανία παραγωγής αγροτικών εισροών, τη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων και µε τις υπηρεσίες.

πηγη:www.agronews.gr