Στοίχημα ανόδου στο χρηματιστήριο για το καλαμπόκι

 23/11/2017

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται από τους επενδυτές στις τιμές καλαμποκιού οι οποίες στοιχηματίζεται στα χρηματιστήρια πως θα σημειώσουν μεταβολές αύξησης με γρήγορους ρυθμούς, αφού τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τα μερίδια που στοιχηματίζονται για το σύνολο των σιτηρών, χειμερινών και εαρινών.
Παράλληλα, θετική ενδέχεται να είναι η κατάσταση και στις τιμές ζάχαρης και σίτου.
Οι τιμές του καλαμποκιού όπως και άλλων αγροτικών προϊόντων που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ στο χρηματιστήριο, από το χοιρινό κρέας έως και το κακάο, επηρεάζονται από τις αλλαγές στη θέση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των δικαιωμάτων προαίρεσης. Συγκεκριμένα, τα χρήματα που έχουν ως πληρεξούσιο οι κερδοσκόποι για 13 αγροτικά εμπορεύματα μείωσαν την καθαρή σύντομη θέση των συμβολαίων αυτών και των δικαιωμάτων προαίρεσης κατά 37.346 συμβάσεις μέσα σε μια βδομάδα μέχρι χθες, με βάση ανάλυση από τον ρυθμιστή της Επιτροπής Εμπορίου για τα συμβόλαια εμπορευμάτων.
Βέβαια, παρατηρήθηκε και αύξηση των καθαρών μικρών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι στο Σικάγο κατά 25.000 συμβόλαια και έτσι οι παρτίδες έφτασαν  τις 230.556, λόγω των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο από το 2006.
Πράγματι, η έκταση των καθαρών μικρών συμβολαίων – που ωφελούνται από τη μείωση των αξιών και υπερβαίνουν τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα, τα οποία επωφελούνται όταν οι τιμές ανεβαίνουν – ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ που είχε διατηρηθεί για 20 μήνες.

Μη ανταγωνιστικό το καλαμπόκι των ΗΠΑ
Οι πωλήσεις καλαμποκιού ήρθαν σε μια βδομάδα που το αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας αύξησε την εκτίμηση του για την απόδοση του τρέχοντος έτους σε συγκομιδή καλαμποκιού σε σημείο ρεκόρ, ενισχύοντας την εγκυρότητα των προβλέψεων για ενίσχυση της προσφοράς σιτηρών που θα αυξήσει και την αντιπαλότητα στο πεδίο των εξαγωγών.
«Βασικά, το αμερικανικό καλαμπόκι παραμένει μη ανταγωνιστικό στην αγορά των εξαγωγών και τα αποθέματα ρεκόρ συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τιμές», όπως δήλωσε η Societe Generale. Η δήλωση ήρθε ύστερα από τη χαμηλή τιμή σύμβασης ύψους 3,36 ¼ ανά καλάθι εμπορευμάτων για την παρτίδα Δεκεμβρίου στο Σικάγο.
Ωστόσο, οι ακραίες βραχυπρόθεσμες ή μακροχρόνιες διακυμάνσεις των χρεογράφων προκαλούν επίσης υποψίες για έντονες ανατροπές στις τιμές, εφόσον τα hedge funds να κλείσουν αυτά τα στοιχήματα για λόγους όπως η αλλαγή των προγνωστικών καιρικών συνθηκών ή η απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης.

«Κίνδυνος απότομης ανάκαμψης των τιμών»
«Βραχυπρόθεσμα ... υπάρχει όμως κίνδυνος να ανακάμψει η τιμή, εάν οι διαχειριστές βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων αποφασίσουν να καλύψουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο χρηματιστής  SocGen, ο ο ποίος πρόσθεσε ότι τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια είναι «μακράν το πιο ασταθές στοιχείο στην αγορά καλαμποκιού των ΗΠΑ», αφού οι παραγωγοί φαίνεται να είναι πιο προβλέψιμοι.
«Η υπερβολική προσφορά καλαμποκιού στις ΗΠΑ και η μακρά θέση των αγροτών μπορεί να κρατήσουν αντίσταση στις ακραίες μεταβολές των τιμών το χειμώνα », όπως επισήμανε η Water Street Solutions.
Στο καλαμπόκι και τη σόγια, οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα καιρικά φαινόμενα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, εν μέσω προειδοποιήσεων για το καιρικό φαινόμενο «La Nina» που μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρασία σε πολλές περιοχές και των δύο χωρών.
Ως δυνητική σπίθα για ανέβασμα των τιμών χαρακτήρισε το μεσιτικό γραφείο  Benson Quinn Commodities τις φήμες περί κινέζικης ζήτησης εισαγωγών καλαμποκιού και αιθανόλης στο φόντο της συζήτησης για αγορά 5 με 10 φορτίων καλαμποκιού και 12-18 φορτίων αιθανόλης.
«Εάν οι φήμες για την Κίνα αποδειχθούν αληθινές, η εξόφληση χρημάτων με έξοδο τους στις αγορές θα μπορούσε να επιταχυνθεί», όπως δήλωσε η Benson, εννοώντας το κλείσιμο βραχυπρόθεσμων θέσεων και υψηλότερων τιμών.

Αστάθεια
Στη σόγια του Σικάγου, τα κεφάλαια «ήταν λίγο πιο σύντομα το απόγευμα από ό, τι αναμενόταν το εμπόριο», πρόσθεσε χθες το μεσιτικό γραφείο, σε μια βδομάδα που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προκάλεσε επίσης έκπληξη εμμένοντας στην εκτίμησή για την απόδοση του αμερικάνικου καλαμποκιού ως ουσιαστικά αμετάβλητη, παρά μειώνοντας την, όπως περίμεναν οι επενδυτές.
Αντίθετα, στο σιτάρι, το Benson Quinn Commodities σηματοδότησε τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης πίεσης στις τιμές, αφού τα στοιχεία της CFTC έδειξαν ότι «τα κεφάλαια κάλυψαν μεγαλύτερο μέρος των καθαρών βραχυκυκλωμάτων από το αναμενόμενο» την τελευταία εβδομάδα.
Για το μαλακό κόκκινο χειμερινό σιτάρι του Σικάγου, τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μειώνουν το καθαρό κέρδος τους κατά περισσότερο από 16.500 συμβάσεις σε 108.576 παρτίδες.
Για το σκληρό κόκκινο σίτο που διατέθηκε στην πόλη του Kansas, τα hedge funds «κόβουν» πάνω από 16.500 συμβάσεις και άρα οι παρτίδες θα φτάσουν τις 108.576.

Ταλαντεύσεις στη ζάχαρη
Μεταξύ των μαλακών βασικών προϊόντων που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη, τα διαχειριζόμενα χρήματα έκοψαν τα καθαρά βραχυπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τις επιλογές όσον αφορά την ακατέργαστη ζάχαρη ακόμη περισσότερο: κατά 50.00 παρτίδες, γεγονός που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ταλάντευση σε 2 χρόνια.
Η κατάσταση αυτή «έχει ως βάση τις αυξανόμενες τιμές αιθανόλης στη Βραζιλία», όπως υποστήριξε η Rabobank, αν και συστάθηκε προσοχή από το μεσιτικό γραφείο Marex Spectron, το οποίο θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα.
«Δύο παράγοντες θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά και αυτοί είναι ο καιρός ή και η ενέργεια», πρόσθεσε ο παραπάνω εμπορικός οίκος.
Η πιθανότητα θετικών αλλαγών με αφορμή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες μειώθηκε ελαφρώς , όμως,  λόγω των βελτιωμένων προοπτικών βροχόπτωσης κεντρικά στη Νότια Βραζιλία και των ενδείξεων για καλές τιμές στο αργό πετρέλαιο.
Ευγενία Σαρακατσάνη

πηγη:www.agronews.gr